​Malaysia Madani Perspektif Maqasid Syariah #

0% of 100
RM 40.50 RM45.00 -10%
Kod Produk: #9789671771570
Status: In Stock
Berat: 0.245kg | Mukasurat
Stok: 6 unit
+ BELI SEKARANG
Sinopsis & Review
Tajuk: ​Malaysia Madani Perspektif Maqasid Syariah #

ISBN: 9789671771570
Penerbit: Ilham Books
Penulis: Mujahid Yusof Rawa
Tahun Terbitan: 2023
Muka Surat: 208
Halaman: Hitam Putih
Format: Paperback
Berat (kg): 0.245kg
Dimensi (cm): 20.5cm x 13.5cm x 1cm
 
SINOPSIS
 Setiap pemerintah mempunyai gagasan dan hasrat tersendiri untuk memacu pembangunan negara. Justeru, mereka akan mewujudkan sebuah model yang ingin dibawa dan diterapkan dalam sistem pemerintahan. Hal ini agar dapat menjadi prinsip dan agenda yang jelas bagi Malaysia. Begitulah apa yang diikhtiarkan oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim dengan mewujudkan satu singkatan 'MADANI' yang membentuk prinsip Malaysia Madani.


Buku ini bakal menelusuri perkara yang tersurat dan tersirat di sebalik akronim 'MADANI'. Negara 'RAHMAH' perlu dibina melalui Tiga Teras Utama iaitu Falsafah Rahmah, Maqasid al-Syariah dan Acuan Malaysia. Bahkan ia bukan hanya berfokus pada konsep itu sahaja tetapi buku ini akan mengaitkan juga pembawaan ini dengan Maqasid al-Syariah. Hal ini menunjukkan bahawa perlu berlandaskan Syariat yang ditetapkan dalam Islam.


Selain itu, keistimewaan dalam buku ini akan menarik minat pembaca dengan selitan dalil-dalil yang berkait dengan agenda yang ingin dibawa. Seperti sedia maklum, perubahan isu semasa amat ketara pada masa kini. Jadi, ia perlu kepada rujukan kefahaman yang sebenar mengikut model Fiqh al-Waqie' dar berlunaskan alur Syariat yang sebenar.


 


Komen